Videoserie ‘Hoop’: Veertigdagentijd

In een videoreeks op katholiekleven.nl gaan de bisschoppen en hulpbisschoppen in gesprek over het thema hoop. Zij doen dat aan de hand van het kerkelijk jaar. Wat vieren we op de hoogfeesten? En waarom en hoe kunnen deze hoogfeesten ons tot hoopvolle mensen maken?

In de eerste aflevering vertelt bisschop Ron Van den Hout (bisdom Groningen-Leeuwarden) over de Veertigdagentijd.

‘Aswoensdag is het begin van de Veertigdagentijd. Dan veranderen de kleuren in de kerk naar paars. Dat geeft meteen een andere sfeer. Ook de liederen zijn aangepast. Je begint dan aan een voorbereidingstijd op het Paasfeest. Veertig dagen lang onthouding, vasten, meer aandacht voor gebed en voor de naastenliefde. Ik denk dat het heel belangrijk is om deze periode aandacht te geven. Je bereidt je voor. Ook dat is een vorm van vieren, zoals je ook een feest voorbereidt. In praktische zin en ook geestelijk. Je moet je instellen op het feest dat je viert.’

In elke video van de serie steekt de betreffende bisschop de ‘Pelgrims van hoop-kaars’ aan en spreekt daarbij een gebedsintentie uit. Op de kaars is het logo van het Jubeljaar 2025 afgebeeld: Pelgrims van Hoop.

Kijk voor meer informatie over het Jubeljaar 2025 op de speciale website: jubeljaar2025.nl.

Kijk voor meer informatie over de videoreeks op rkkerk.nl.

Icon download file
Download